Koersen volgens script

Het script was perfect geschreven. Het draaide allemaal om 1 man. Een zekere Tom Boonen, de bom van Balen. Net zoals in een film kende de held een knallend begin. Een aantal van zijn grootste rivalen werden al vroeg uitgeschakeld. Sommige vielen letterlijk weg andere werden vakkundig naar de vaantjes gereden.

Na een wat verder kabbelend middendeel waarin wat nieuwe karakters werden geïntroduceerd kwam het spannend slot. Vol onverwachte wendingen die de kijkers op het puntje van hun stoel deed zitten. Het verliep zoals het moest. De held werd in de verdrukking geduwd. Verloor bijna alle kansen om als grote overwinnaar uit de bus te komen maar vechte zich terug. Bijten en grijpend. Bloed zweet en tranen. Letterlijk

De laatste minuut van de film. Het happy end zat eraan te komen. Met tranen in de ogen zaten meer dan een miljoen Belgen voor de tv. Sommige zoals ik stonden kaarsrecht. Hun held. Onze ster zou het afmaken om daarna als een cowboy in een clichematige western de zonsondergang tegemoet te fietsen.

En toen kwam die Australiër. Een hele dag in de schaduw.  Hij had het script waarschijnlijk niet gelezen. Op het moment waar de hoofdrol zijn alles omvattende eindsprint zou inzetten was het Hayman die het woord nam. Geen sprookjeseinde voor de Belgen. Geen historische 5de overwinning waarmee hij de oude,nukkige koning van zijn kasseitroon zou stoten. Het was een vloek die waarneembaar moet geweest zijn vanuit de ruimte. Uit anderhalf miljoen wenende kelen. Dit was een film zonder happy end.

Het is natuurlijk ook een kwestie van perspectief. Voor de Australiërs was dit de beste film die ze in jaren hebben gezien. Vol spanning waarin de held uren zich amper liet horen. Geen hoop op redding tot het moment waarop alles verloren leek. En toen stond hij op. Als een Adonis in een veld van verschrompelde rennertjes. The most unlikely hero possible

Wat dan met de hoofdrol die alles leek verloren te hebben ? Die kon er wel mee leven. Was trots op zijn vechtlust. Hij en niemand anders had de film gemaakt en geschreven. Hij was trouwens zijn ondertussen beroemde vechtlust ook niet kwijt. Hij maakte al bekend dat indien zijn bazen akkoord gaan en met geld over de brug komen er een vervolgfilm zit aan te komen. Een beter voorbeeld van wat ze in de cinema een cliffhanger noemen kun je je niet voorstellen. Laten we hopen dat dan wel iedereen het script heeft gelezen.