Het mannetje in je tv

eye-tv-design_1024x1024

 

Het is een stil mannetje. Het zal je verbazen maar hij zit in je tv. Hij ziet alles wat je doet. Hij bekijkt je. Hij beoordeeld en veroordeeld je. Met de wiskundige precisie van een mini-Einstein. Hij bouwt een plan. Hij is geobsedeerd over jou en heeft maar 1 doel. Je elke dag uren na elkaar voor hem zien zitten.

Het is een sluw mannetje. Hij fluistert zachtjes in je oor. Nooit verheft hij zijn stem. Woorden van troost na een zware dag. Woorden van plezier na een trieste dag. Woorden van verstand na een verwarrende dag. Soms met een bulderlach, soms met een traan maar altijd in ritme waar jij kunt van genieten. Dat is zijn sluwste tactiek. Hij doet je altijd denken dat jij de baas bent.

Het is een doelgericht mannetje. Want vergis je niet. Ook al heb je het gevoel dat hij er voor jou is, heeft hij een dubbele agenda. Hij hunkert naar aandacht. Als een losgeslagen presidentskandidaat die er alles aan doet om het hoge woord te voeren. Elke dag eist hij meer aandacht op. Hij probeert je binnen te halen als een jager die zijn prooi besluipt.

Het is een smerige mannetje. Hij vertroebelt je geest. Doet je denken dat hij alleen de waarheid te vertellen heeft. Dat alleen hij weet wat er in de wereld aan het gebeuren is. En net wanneer je denkt een mening te hebben gooit hij het over een andere boeg. Vertelt hij zaken die onwaar zijn. Vertelt hij over onderwerpen die je kritische geest doet afzwakken. En voor je het weet luister je uren naar hem. Naar zijn waarheden, zijn moppen en zijn blik op de wereld.

Het is een triest mannetje. Want hij weet dat hij nooit gelukkig zal zijn. Hij moet de strijd aangaan met die andere grote invloed in je leven. En hoe hard hij ook probeert en hoe goed hij ook is aan het einde van de rit moet hij altijd onder doen voor die andere vreemde mannetjes en meisjes. Die mannetjes en meisjes die je helpen een mening te vormen. Die je helpen te lachen en te wenen.
Met een glaasje wijn en een vettige lach. Het is het mannetje zijn grote vrees. Dat je ogen open gaan en beseft dat hij geen meerwaarde is.

Ik ben een blij mannetje. Want ik heb hem achter me gelaten. Sporadisch luister ik nog eens naar hem. En besef ik snel wat een simpele beslissing het is. Luisteren naar het mannetje in mijn tv of luisteren naar die andere mannetjes en vrouwtjes. Neem het van mij aan, kies eens wat vaker voor die laatste. Het zal je leven verruimen.